Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

„От началото на извънредното положение до момента имаме 61 644 лица, които са подали заявления като търсещи работа. Това са хора, освободени от работа, завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС.

Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, а 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение.  

Какви са правата ни, ако останем без работа?

„За последните 20 дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления. Всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично. Хората с изтичащ ТЕЛК или НЕЛК, както и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, трябва да знаят, че сроковете са удължени до края на извънредното положение. Не е нужно да ходят в съоветните служби“, поясни Сачева.

„Средно в бюрата по труда трябва да се обслужват около 4000 души дневно. Надявам се да проявим разбиране към извънредното натоварване, на което са подложени служителите. Във всички областни градове полиция ще следи за реда на опашките. В много от градовете открихме и допълнителни офиси, за да могат хората да се обслужват максимално бързо. Безработните могат да ползват различни консултации за издаване на служебни бележки и възстановавяне на регистрации", поясни министърът. 

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

„В момента колегите приемат заявления по постановлението за мярката 60/40. Приемат се и заявленията за обезщетение към НОИ. Всички документи в бюрата по труда могат да бъдат подавани електронно или по пощата. Заявленията могат да се свалят от интернет страницата на Агенцията по заетостта, да се попълнят и да се изпратят. Имаме възможност да направим служебен контрол на данните от заявлението. Още веднъж призовавам тези, които могат, да не идват на място. За съжаление, броят на хората, които използват електронни услуги, е много малък – става въпрос за едва 3%", обясни Сачева. 

На брифинга стана ясно, че до момента от НОИ са отпуснали 15 404 лв. за парични обезщетения. „Средният им размер е около 650 лв.“, каза Сачева.

„Всички, които работят в селското стопанство в този период, могат да получат едновременно обезщетение и възнаграждение. С министър Танева сме инфромирали земеделските производители да ни подават всички свободни места при тях, за да можем да насочим хора“, каза още Сачева. 

Министърът поясни и, че вече е започнало раздаването на храни от първа необходимост на нуждаещите се. „Над 41 000 души ще получат продукти. За програмата „Топъл обяд“ са предвидени над 5 милиона лева", заяви Деница Сачева. 

Сачева: Работим по мерки, които ще помогнат на бизнеса след края на извънредното положение

„По отношение на мярката 60/40 до вчера заявленията са 873 за 12 455 работници и служители.  Очакваме да бъде публикувана промяната в Закона за извънредното положение.  Започваме работа още днес по промени на постановлението на МС. Съгласно решението на НС държавата  поема 60 % от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 %, които са за сметка на работодателя", каза още министърът на труда и социалната политика.

„Всички служители, които са на първа линия – социални работници, служители в бюрата по труда и др. - около 6100 души, ще получат допълнителни възнаграждения. По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ сме направили съответните разчети. Разполагаме с около 300 млн. лева. Те ще бъдат насочени към последващи мерки за подкрепа на пазара на труда“, каза още Деница Сачева.

Работодателите искат промени в Закона за извънредното положение

Вече втора седмица опашките пред бюрата по труда не спират.

Съкратеният от работа Светозар Димитров е работил в ресторантьорския бизнес.  „Вчера ме освободиха заради карантината. Щом фирмата не работи вече 15 дни, могат да ни съкратят", каза мъжът. 

Сериозен ръст на новорегистрираните безработни отчитат и в столичното бюро по труда на район „Възраждане”. Сметките сочат, че 7 служители обслужват 5 пъти повече хора на ден, в сравнение със ситуацията преди въвеждането на извънредното положение. 

„Средно на ден минават между 150 и 200 човека. Така е от 1 април насам", заяви Лилия Тошева, директор на ДБТ „Възражндане”. 

На фона на нарастващата безработица расте и броят на сигналите, подадени до инспекцията по труда.  „Работодателят не може едностранно да предостави ползването на неплатен отпуск. В този случай работникът има право да прекрати незабавно трудовия договор", заяви Николай Стоянов, главен юрисконсулт на ГИТ. 

По този начин ще може да се ползват пълни права за обезщетение за безработица от бюрата по труда. Експертите съвет също работниците в никакъв случай да не прекратяват договорите си по взаимно съгласие. 

Репортер: Кристиян Гаров

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО