В Северна Македония има 663 заразени с COVID-19

Бившият македонски премиер Зоран Заев и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски ще останат в самоизолация, след като ги е интервюирал телевизионен журналист, заразен с коронавирус, предаде БТА.

Здравният министър Венко Филипче съобщи, че са имали интервю с журналиста миналата седмица. Заев и Мицкоски са тествани за коранавирус и тестът на Мицкоски е отрицателен, а Заев още чака резултата.

Пендаровски обяви извънредно положение в Северна Македония

"Журналистът е настанен в болница, неговото състояние е стабилно', допълни Филипче.

В Северна Македония има 663 заразени с COVID-19. Починалите са 30, а излекуваните 37. Скопие през последните дни рязко затегна мерките, ограничавайки свободното движение на гражданите, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Бившият македонски премиер заяви във Facebook, че е в самоизолация в дома си в Струмица, че няма симптоми и се чувства добре.

Коронавирусът анулира изборите в Северна Македония

От сряда на цялата територия на страната беше забранено всякакво движение от 16.00 часа до 5.00 часа сутринта. Забрана за излизане навън има и в почивните дни - от петък в 16.00 часа до 5.00 сутринта в понеделник.

По време на предстоящите великденски празници в страната ще важи пълна забрана за движение на гражданите. "Смятам, че по време на религиозните празници е много трудно да се контролира ситуацията, ако е разрешено движението. Затова по празниците ще бъдат прилагани същите мерки, които важат и за уикендите", каза Филипче на вчерашната пресконференция в Скопие.

Две нови жертви с коронавирус в Северна Македония

По-рано и премиерът Оливер Спасовски каза, че тази година вярващите ще отбележат Великден по домовете си, а същото ще важи и за Рамазан. "Това няма да ни направи по-малко вярващи, а ще помогне да подсилим духа си, защото съзнаваме, че така спасяваме живот", каза Спасовски.

От друга страна, главата на Ислямската религиозна общност Сулейман Реджепи отправи заплаха към вицепремиера Буяр Османи и властите, че ще оттегли призива си за защита от пандемията, ако Ислямската общност не получи помощ от правителството.

По-късно стана ясно, че тестът за коронавирус на бившия македонски президент Зоран Заев е негативен, съобщи министерството на здравеопазването на Северна Македония. Министърът на здравеопазването съобщи и че тестът на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също е негативен.

Двамата бяха тествани, след като бе установено, че журналистът Гоце Михайловски, при когото и двамата бяха на интервю миналата седмица, е положителен на коронавирус. И Заев, и Мицкоски все пак ще останат в изолация 14 дни от деня на контакта си със заразения журналист.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.