България вече разполага с 15 хиляди дози хлорохин за активно лечение на COVID-19

676 са общо заразените с коронавирус у нас, а излекувани до момента са 71 души. Това стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб. 

Броят на установените случаи през вчерашния ден е 7. Увеличението на случаите от вчера е с 1 процент. От тях в болница са шестима души, а новорегистрирани области няма.

Директорът на „Пирогов“: В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин

В София установените нови случаи са четири, от които в „Пирогов“ са двама. В „Токуда“ – един и един амбулаторен. В Стара Загора – двама и в Пазарджик – един. Няма нови заразени сред медицинският персонал, като те остават 36.

Трима души са починали за изминалото денонощие – жена на 47 години от Хисаря с множество придружаващи заболявания; мъж на 58 години в Хасково, и мъж на 38 години в Пирогов с тежка двустранна пневмония, който не е имал никакви придружаващи заболявания. 

Общо 17 мъже и 14 жени са починали - 31 души. Средната им възраст е 64 г. В болница са 230 души, от които 36 са в интензивно отделение.

„Не може да говорим за намаляване на заболеваемостта у нас, защото има около 400 теста, които днес би трябвало да бъдат препотвърдени“, обясни още проф. Мутафчийски.

"Кораб, завърнал се от учение с 200 души на борда, подлежи на изследване, - това е едната голяма кампания, другата голяма кампания за тестване върви в Банско", обясни проф. Мутафчийски. 

Как лекарите от Пловдив спасиха интубирания с COVID-19 мъж?

Той допълни, че в България вече има осигурени нови 15 хиляди дози от хлорохин. „Имаме съществени запаси от лекарства, над 16 хил. души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение“, каза началникът на Оперативния щаб.

Той допълни, че България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна срещу храни за ОАЕ. Медицинските консумативи са в предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

На въпрос защо в църквите е давано причастие с една лъжичка, ген. Мутафчийски отказа да коментира какво се случва в храмовете, както и църковните обреди. "Наблюденията от вчера са, че в църквите има по 5-10 човека, нямаше струпване на хора, повечето се вслушаха да не ходят в църквите, и продължаваме да отправяме същият апел – хората да си останат вкъщи и на Великден", добави Мутафчийски.

Пазарите ще работят в периода 13 - 15 април

Относно пазарите той подчерта, че те ще бъдат отворени до сряда, като при нарушения ще бъдат затваряни веднага.

"Вчера и онзи ден в България са постъпили 15 хиляди дози лекарство за хиляда пациента хидроксихлорокин", съобщи ген. Мутафчийски. 

А междувременно бившият народен представител и настоящ общински съветник от „Атака”  Волен Сидеров призова хората да отидат на църква на Великден. В свое обръщение той призова хората: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски”. Днес генералът отказа да коментира този призив.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!