Редица фалшиви новини в интернет бързо набраха популярност и бяха разпространени от стотици хиляди потребители

Епидемията от коронавирус вся много паника и объркване по света. Много недоброжелатели се възползваха от доверието на хората и публикуваха фалшиви новини в интернет, които бързо набраха популярност. Те бяха споделени от стотици хиляди потребители, а повечето от тях бяха опровергани с факти и доказателства. Ето и някои от най-популярните:

Айфеловата кула се вижда от Лондон

Дни след като световните медии съобщиха, че Хималаите се виждат от Индия за първи път от деситилетия насам, в социалните мрежи се появи подобна новина. Мъж публикува видео, в което заявява, че благодарение на чистия въздух е видял Айфеловата кула в Париж от Лондонското око в британската столица. Клипът става изключително популярен и е споделен от хиляди други потребители. Масово потребители са започнали да проверяват в Google дали това всъщност е възможно.

В МРЕЖАТА: Пиене на дезинфектант, почистване със сешоар и още "чудодейни" лекове за коронавируса

Фактите обаче доказват, че това е невъзможно. Лондонското око се намира в Южен Лондон. Разстоянието оттам до Париж е над 320 км. Би било възможно Айфеловата кула да бъде видяна от Лондон, само ако е висока 7301 метра. За съжаление тя е само 324 м. Всъщност на клипа е заснета телевизионна кула, която в далечината може да бъде оприличена на знаменития френски монумент. 

НАСА чу аплодисментите на Индия

Друга фалшива новина, която циркулира от дни в социалните мрежи и бързо набра популярност, гласи, че от НАСА са чули как в Индия аплодират медиците. Според нея на Международния ден на здравето в края на март масовите аплодисменти за медиците, които се борят с коронавируса в Индия, са били толкова силни, че са се чули в космоса. А сателити на НАСА са засекли "огромна звукова вълна".  Колкото и бурни да са били ръкоплясканията на благодарните индийци, те със сигурност не са чути чак толкова надалеч.

Големите технологични компании ще се борят срещу дезинформацията относно коронавируса

Арестуваха американски професор, продал коронавируса на Китай

Появи се и новина, че професор от Харвард е арестуван, защото създал коронавируса в лаборатория. Тя бе споделена стотици хиляди пъти, на различни езици и в различни страни.

Според нея Чарлз Либер бил арестуван, защото създал коронавируса и го продал на Китай.  През януари той е обвинен в лъжа за връзки с Китай. Нито едно обвинение обаче не се свързва с коронавируса.

Залети сме от (дез)информация за COVID-19. Как да се справим с това?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!