Болницата във Видин затвори отделение заради липсата на персонал

878 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 8 са в област София, 3 в област Сливен, 1 в област Стара Загора и 1 в област Ямбол.

Има ли колони от пътуващи след въведените по-строги мерки? (ВИДЕО)

Лабораториите продължават да работят. До днес, 16.30 часа, са направени 26 417 теста за коронавирус.

246 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 35 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

Учители шият маски за хората на първа линия (ВИДЕО)

Коронавирусът затвори отделението по неврология във видинската болницата след като 2-ма лекари, 4 медицински сестри и 3 санитарки там дали положителна проба. Хората, които имат нужда да посетят неврологично отделение вече се насочват към болницата в Лом.

„Имаме само един колега лекар, който е хоспитализиран и той е на 77 години. Другите са на по-ниска възраст и са под карантина по домовете си, защото нямат симптоматика“, обясни директорът на РЗИ Видин д-р Венцислав Владински.

Разпространението на коронавируса в Европа започва да се стабилизира

От заразата във видинската болница в момента се лекуват общо 9 души – двама са настанени в интензивно отделение. За тях се грижат лекари с различни специалности, които се консултират с инфекционист.

„За болните се грижат очен лекар, педиатър, дерматолог и УНГ-специалист“, обясни прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ – Видин д-р Ивета Найденова.

А според новите данни пада и възрастта на заразените с коронавирус.

Има две нови деца. Бебе на 2 месеца в Бургас и дете 9 години от Паничерево. В условията на криза медиците няма да връщат пациенти.

Без апаратура и с лекари в пенсионна възраст: Как ще се справят с коронавируса в Провадия?

„Разделение не се прави в условията на епидемия. В болниците се приемат осигурени и неосигурени граждани“, обясни проф. Мутафчийски.

И от щаба следят ситуацията в кварталите „Факултета“ и „Филиповци“, където броят на положителните случаи нараства.

„Жандармерията и полицията продължават да изпълняват своите служебни задължения в условията, в които са принудени да работят. Но пак напомням такива събирания са абсолютно забранени”, добави проф. Мутафчийски.

От щаба имат изготвен план за етапите на разхлабване на мерките, но е рано за реализирането му.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 41.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.