Наложи се да започне тестване на всички 110 служители

След като лекар от Спешната помощ в Пловдив се зарази с коронавирус, здравните власти издирват пациентите, с които той е бил контактен. Извънредната ситуация наложи незабавно да започне тестване на всички 110 служители, работещи в центъра за Спешна помощ в града.

Лекар от Спешна помощ в Пловдив е с положителна проба за коронавирус

От всички служители, 102-ма са изследваните за коронавирус, а резултатите им са отрицателни. Заразеният лекар е настанен в болница и състоянието му се подобрява. Установени и поставени под наблюдение са и 8-те пациенти, с които е бил контактен.

Според заместник-директора на Спешната помощ в Пловдив д-р Димитър Христозов служителят с коронавирус се е заразил извън работата си. Пациентите, които той е преглеждал, няма данни да са показали симптоми на инфекцията. „Преди 13 април той е бил контактен с около 7 пациенти. В последния ден, когато се е оплакал от хрема, е прегледал само един и е освободен от работа”, допълни зам.-директорът на Спешната помощ в града. 

Наказан е шофьорът на линейката, чиято снимка се появи в социалните мрежи как без маска и ръкавици качва в реанимобила пациент.

1348 са заразените с COVID-19 у нас, още седем деца са инфектирани

Тази седмица започва масово тестване в Пловдив. То ще е на случаен принцип на подбор, но ще обхване различни социални групи и възрасти. 

„Ще се постараем да са представени различни социални групи, различни възрасти и ако е възможно по квартали - такива с най-висока и такива с най-ниска заболеваемост”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

Изследването ще се извърши с тестове, които търсят антитела, но досега не са използвани у нас.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!