Те вече успешно са обучени да разпознават миризмата на определени видове ракови заболявания, малария и болестта на Паркинсон

Във Великобритания стартира програма за обучаване на кучета, които да разпознават хора, носители на коронавирус, преди да се появили симптомите на заболяването. Правителството е заделило 500 000 паунда за програмата, пише БНР.

Здравният министър на Бразилия напусна заради отварянето на фитнесите

Кучета вече успешно са обучени да разпознават миризмата на определени видове ракови заболявания, малария и болестта на Паркинсон. Но проект сега проучва дали лабрадори и кокер шпаньори ще бъдат в състояние да разпознават COVID-19 при хората. 

Изследователи от Лондонското училище за хигена и тропическа медицина в сътрудничество с университета в Дъръм и благотворителната организация MedicalDetectionDogs вече започнаха с опитите. Предварителната фаза на програмата предвижда извличане на проби със специфична миризма от заразени с коронавируса пациенти в лондонски болници и запознаването им с тях на шест специализирани кучета.

Британският министър, отговарящ за иновациите, лорд Бетел изрази увереност, че кучетата могат да ускорят резултатите като цяло в стратегията за тестване. От MedicalDetectionDogs твърдят, че кучетата са изключително надеждни и ефективни в този вид дейност. Предишни експерименти с малария са показали, че те могат за един час да разпознаят 250 души с харектерна миризма на заболяването.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.