Част от демонстрациите включваха спасяване на хора и строеж на дига при пострадала от наводнение къща

Екипи на “Аварийна помощ и превенция” проведоха учение за спасяване при наводнение. Част от демонстрациите включваха спасяване на хора и строеж на дига при пострадала от наводнение къща.

Учението започна с демонстрация на спасяване на хора. По сценарий, двама души се в капана на наводнението. Единият е ранен. С помощта на лодки, носилки и въжета, и двамата са спасени.

„Тук видяхме спасяване от една ситуация, която ние сме имали, на наводнени къщи, в които нашите екипи са реагирали, спасявайки хората”, каза Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Над 100 000 жители на Велико Търново останаха без вода

Следваща стъпка - къща, пострадала от наводнението. Екипите незабавно строят диги с чували от пясък, които да спрат прииждащата вода.

„Виждате, водата идва бързо, някъде приемните шахти не могат да поемат. Това е най-важното нещо - изграждането на диги”, казва Димитров.

А чувалите с пясък могат значително да намалят щетите върху имуществото.

В учението участваха и хора, спасявали животи в реална ситуация, при опустошителното наводнение в Мизия през 2014-та година.

„Истината е, че за да може да се реагира адекватно, трябва да има подготовка, да има оборудване и разбира се обучение, както на нашите служители, така също на доброволното формирование и на самите граждани, най-вече децата”, заяви Йорданка Фандъкова.

РЗИ: Водата на плажа край повредената тръба във Варненското езеро е чиста

„През 2019-та година 1975 истински, реални акции сме провели на територията на София по различни видове бедствия, аварии и инциденти. Няма ситуация, в която нашите екипи да не участват”, обясни още Димитров.

Миналата година на единствения в страната полигон за аварийни ситуация в Панчарево са обучени почти 3000 ученици.

Венцислав Гергов е част от аварийното звено от самото му създаване преди осем години „Работим с голямо желание и удоволствие. Да бъдем в полза на гражданите”, казва той.