ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз.  Европейската централна банка съобщи на сайта си, че е постигнато споразумение между страните от еврозоната и България. Банката определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продъл. жава три години. Това означава, че еврото може да замени лева през 2023-та.

Заедно с България, в чакалнята е приета и Хърватия. Предстоящото разширяване на еврозоната ще бъде първото от 2015 г. насам.

 

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на ЕЦБ за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

"Решението представлява крайъгълен камък в усилията на България и Хърватия за присъединяване към еврозоната. Сега двете страни трябва да участват в механизма без сериозно напрежение и най-вече - без да девалвират основния курс на своята валута спрямо еврото по собствена инициатива, поне две години преди да могат да се присъединят към еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватски власти да завършат процеса по присъединяване към еврозоната, се казва в изявлението на Комисията", се казва в съобщението.

"Това е исторически акт, който трябва да ни обединява. Той дава на България тежест, каквато тя никога не е имала при решаването на европейските дела. Служителите на БНБ положиха огромни усилия в този процес. Разбира се, той нямаше да бъде завършен, ако не беше   подкрепен с политически актове и решения. Премиерът беше на висотата на историческите изисквания". Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на брифинг в Министерския съвет, състоял се след официалното обявяване на решението.

„Тази стъпка е съпоставима с влизането ни в НАТО и ЕС. Това е само началото. Следващата логична стъпка е приемането на еврото. Свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните формирования в света. Участието в ERM-II и Еврозоната обаче изискват още повече усилия от наша страна. До момента трябваше да променим над 15 закона”, коментира от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов благодари на всички евролидери, които са помогнали на България в пътя й към този успех.

„Вече няма страшно за българските банки, защото мощният ЕС стои зад тях. Няма как да се извършват финансови измами… В същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. А не сме. Разделена държава сме. Вместо да се радваме, ние организираме протести. Това ли е успешна държава? Какво пишат посланиците за нас?”, каза Борисов. И допълни, че подава ръка на държавния глава в името на обединението.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.