"Формира се консенсус "антимафия"", поясни Радев

Президентът поиска оставката на правителството и главния прокурор.

„Формира се консенсус "антимафия". Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест бе недопустима провокация. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи, са онова срещу което въстанаха българите. Адвокатските колеги в много градове настояват за промяна. Гневът е дълбок и е трупан с години. Той не може да се потиска със страх и сила", каза президентът в обръщение към народа. 

Доган и Пеевски се отказват от охраната си от НСО

„Мафиотизацията на управлението накара сводолюбивите българи от всички възрасти да издигнат искания за законност. Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да ни гледа с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България към безизходица. Призовавам органите на реда да се придържат към закона”, поясни президентът. 

Радев се обърна и към протестиращите като ги призова да избягват насилие. „Силата е в истината, в непреклонността и единението", заключи президентът. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.