Доналд Тръмп не искал промяна в датата

Няколко часа след като намекна за отлагане на изборите за президент, Доналд Тръмп каза, че не иска подобно нещо. Изказването му предизвика много коментари в медиите и дори спад на акциите на „Уол стрийт”. Но по всичко личи, че президентът няма подкрепата на своите съпартийци за отлагане на вота.

Днес Доналд Тръмп каза, че не иска вота за президент през ноември да се отлага. Той намекна за това часове по-рано, но промени мнението си.

„Дали искам промяна на датата? Не! Но не искам и нагласени избори”, заяви Тръмп.

Той отново повтори тезата си, че всъщност е загрижен за гласуването по пощата, което води до манипулация на резултатите.

„Тези избори могат да бъдат най-нагласените в историята, ако гласуването по пощата се случи”, каза още Тръмп.

Американските медии потърсиха за коментар служители от избирателните комисии, за да проверят има ли основание президентът да се съмнява. Както демократите, така и републиканците в тези комисии твърдят, че гласуването по пощата не води до манипулации. Но много от тях предупреждават, че досега не е имало толкова масово гласуване чрез писма. Остава открит въпросът дали всички граждани ще съобразят да пуснат гласа си навреме, за да го достави пощата преди преброяването.

„Толкова много години гледам избори. Още същата вечер обявяват кой е победил. С гласуването по пощата това може да продължи седмица или месец. Ако се заведат дела - дори години. Може да не разберем кой е спечелил изборите”, каза президентът.

Той е обвиняван, че умишлено създава проблем, който не съществува. Демократите твърдят, че Тръмп настройва своите привърженици, че изборите ще са нечестни, защото подозира, че ще ги загуби.

„Аз искам избори и резултати от тях по-силно отколкото вие. Мисля, че се справяме много добре. И аз чета фалшивите проучвания, но ние имаме истински. Справяме се много добре”, смята Тръмп.

До изборите остават 3 месеца. По всичко личи, че датата няма да бъде преместена. Дори съпартийците на Тръмп в Конгреса казаха, че не виждат причина за това. Конгресът е единствената институция, която може да отложи вота.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.