За изминалото денонощие в света са регистрирани 294 000 нови случаи

Нов негативен рекорд на епидемията от коронавирус. През изминалото денонощие в света са били отчетени 294 000 нови случая на зараза, отбелязва Световната здравна организация. Това е най-големият брой, откакто започна епидемията през януари. Най-голям е броят на заразените в Латинска Америка и Карибите, следвани от Азия и Северна Америка.

В Европа, след отчетения спад в края на пролетта и началото на лятото, болните отново се увеличават.             

В Испания епидемията предизвика нова криза за туризма. Само за два дни германия обяви почти цялата територия на страната за "рискова зона". Великобритания пък въведе карантинен период за всеки, който се връща оттам. Най-големият туроператор в света, „Туи”, отмени всички резервации от Германия за Испания и призова клиентите, които вече са в страната, да напуснат в следващите 7 дни.

"Живеем в страх. Не знаем какво ще донесе утрешният ден. Не знаем какви ще бъдат следващите мерки и как ще я караме занапред. Не ни е страх от вируса. Страхуваме се за прехраната си”, казва Гелинде, която е собственичка на бар.

Рекорден брой заразени с COVID-19 в Италия

Причината за забраните е втория пик на коронавируса. Испания започна да отчита по 3 000 нови случая на ден. Въпреки това страната настоява, че традиционни дестинации като Балеарските острови имат много ниски нива на заболеваемост и ограниченията са прекалени.   

Турция с нов мрачен рекорд на заразените за денонощие

А заразата не можа да развали една любовна история. Германец и бразилка най-после успяха де се срещнат след над половин година раздяла. "Не сме се срещали от 27 януари. Усещането да видиш любимата отново, след 6 месеца и половина, е неописуемо”, казва Флориан.

Рената отишла до родната Бразилия и трябвало да се върне през март, но границите бяха затворени и пътуванията забранени. Чак от 10-ти август Германия позволи на неженените двойки да се съберат. "Трябваше да попълним толкова много документи - персонална покана, атестация че имаме връзка отпреди епидемията, печат в нейния паспорт, че и преди е ходила в Германия – невероятно”, разказва Флориан.

В много държави в Западна Европа има кампании да бъде позволено на двойки, които не са женени да се съберат. Досега Австрия, Норвегия и Дания позволиха т.нар. "визи за влюбени". Други държави още не разрешават. "Много е зле. Депресиращо е. Освен това е дискриминиращо, че един хора могат да дойдат, а други не. Аз съм здрава, защо да не пътувам?", коментира Рената.

Тя се подложи на задължителен тест на летището и ще бъде в жилището на приятеля си, докато излязат резултатите. Позволението да остане в Германия важи три месеца.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.