Същевременно броят на заразените с COVID-19 расте

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус по света вече са над 25,5 милиона. Повече от 850 000 са починали.

На този фон за милиони ученици в Европа днес започва една необичайна нова учебна година. А Унгария отново затваря границите си за чужденци.

Във Франция при спазване на изискванията на здравните власти, учебните занятия започнаха присъствено за 12,4 милиона ученици. Носенето на маски е задължително за учители и ученици от 11-годишна възраст. За мнозина преподаватели това създава много проблеми и неясноти.

„Носенето на маска променя отношенията между хората. При най-малките от изключителна важност е речта, а за нея голямо значение има и визуалната страна. Така че се питаме дали не трябва да поръчаме прозрачни маски”, коментира Сесил Клюшие.

Преподавателите ще трябва да имат предвид и изоставането с учебния материал, тъй като мнозинството деца са спрели да учат по време на карантината.

Учебната година започва днес и в Белгия. Първи звънец удари и в Русия. Занятия ще започнат общо 17 милиона ученици в средните училища и още 3 милиона студенти от различни видове техникуми и колежи. Навсякъде учебната година започва в присъствен вид.

„Учебната година започва по традиционен начин. Абсолютно всички учители, възпитатели и служители са преминали тестове. Всички са здрави и готови да работят с учениците”, обяснява преподавателката Светлана Олейник.

Родителските срещи ще се провеждат онлайн в Русия, а различните класове няма да излизат в междучасия по едно и също време.

За да ограничи разпространението на коронавируса, от днес Унгария затвори границите си за чужденци. В последния момент беше взето решение да се направи изключение за граждани от съседните Полша, Чехия и Словакия. Пътуващите транзитно автобуси и товарни автомобили от България ще могат да преминават през Унгария, като спазват определените маршрути в рамките на не повече от 24 часа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.