Един доброволец е с усложнения

Клиничните изпитания на разработваната ваксина AZD1222 спряха. Причината е появилите се при един от доброволците усложнения, съобщиха сайтът „Nature” и БГНЕС.

Ваксината се разработва от учени от Оксфорд и фармацевтичния гигант „Astra Zeneca”. Представители на компанията не уточниха, какво се е случило с доброволеца и доколко това би повлияло на по-нататъшния ход на клиничните изпитания. Източник на „Ню Йорк Таймс” обаче твърди, че става въпрос за напречен (трансверзален) миелит - остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции.

Спряха ваксината за коронавирус от Оксфорд

Учените подчертават, че за момента не могат да направят категорична връзка между страничните ефекти и действието на самата ваксина. Още повече, че клиничните изпитания са преустановени, за да се проведе независимо разследване от комисия, в чийто състав ще влязат водещи западни епидемиолози и биолози.

Преустановено е и набирането на доброволци за участие в третата фаза на клиничните изпитания, които трябваше да се проведат в Бразилия, ЮАР и Великобритания.

Говорител на компанията„Astra Zeneca” пък заяви, че "стандартен процес на проверка" е довел до спиране на тестването. Той отбеляза, че компанията "работи за ускоряване на прегледа на този случай, за да сведе до минимум потенциалното въздействие върху времето на процеса на тестване". Според говорителя спирането на тестовете е "рутинно" и е необходимо в такива случаи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.