Те бяха преустановени поради заболяване при един от доброволците

Фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордският университет са възобновили клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавирус, след като тестовете бяха преустановени поради заболяване при един от доброволците, съобщиха от компанията, цитирани от БГНЕС. 

Защо спряха изпитанията на ваксината за коронавирус на Оксфорд?

„Клиничните изпитвания на ваксината „AZD1222” бяха възобновени във Великобритания, след като получиха потвърждение от регулатора - Администрацията по лекарствата и здравните продукти (MHRA), че продължаването на изпитванията е безопасно”, съобщиха и от Оксфордският университет.

AstraZeneca и Университетът не разкриха подробности около медицинската диагноза на заболелия доброволец.

Припомняме, че на 6 септември тестовете на ваксината във всички страни по света бяха прекратени, за да може да се направи независимо разследване на заболяването на доброволеца, върху който тя е тествана.

Спряха ваксината за коронавирус от Оксфорд

Представители на компанията не уточниха какво се е случило с доброволеца и доколко това би повлияло на по-нататъшния ход на клиничните изпитания. Източник на „Ню Йорк Таймс” твърди, че става въпрос за напречен (трансверзален) миелит - остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции.

След проучване на ситуацията и медицинското досие на пациента британските учени са стигнали до заключението, че тестването може да продължи безопасно.

Втората потенциална руска ваксина не е дала странични ефекти при изпитанията

Преди ден шефът на компанията Паскал Сорио заяви, че AstraZeneca очаква да разбере до края на годината дали ваксината, която разработва, предпазва от коронавирус.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.