Със 124 гласа „за“ и 89 „против“ депутатите приеха повторно текстове

На изборите ще се гласува по два начина - с хартиена бюлетина или машина. Това решиха окончателно депутатите, като отхвърлиха президентското вето върху промените в Изборния кодекс.  Дебатите продължиха почти 3 часа. Споровете в пленарната зала се водеха между ГЕРБ и БСП.

Караянчева: Хартиената бюлетина остава по искане на избирателите

Според опозицията, когато и да бъде въведено машинното гласуване, вече ще е късно. И БСП, и ДПС искат вотът да е само с машина, а хартиените бюлетини да бъдат изпратени в историята.

„Докато човечеството преживява поредната индустриална революция, този път цифрова, България катастрофира при въвеждането в Изборния процес на една доста семпла машина. Законодателството през последните три години напомня сапунена опера - повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка“, каза социалститът Крум Зарков.

„Защо го правите? Знаете, много добре, че доверието в изборния процес е компрометирано. Защо ние не върнем това доверие?”, пита Йордан Цонев от ДПС.

От ГЕРБ, към които бяха отправени въпросите, обвиниха опозицията -  използвала президентското вето, за да оправдае изборните си загуби. Управляващите са категорични, че хората искат да могат да изберат по какъв начин да гласуват.

„Г-жа Нинова и президентът Радев с машини ли са избрани или с хартиен вот? И ако са избрани с хартиен вот, вие уважавате ли този избор на българските граждани и приемате ли честността на изборите?”, пита Александър Иванов от ГЕРБ.

„Отидете при хората от секционните комисии, и им кажете „Вие сте купени! Заради вас ние загубихме изборите!” Защото вие от тази трибуна това говорите в момента”, каза Радостин Танев от ГЕРБ.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Дебатът продължи с лични впечатления удачни ли са машините за гласуване. „В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват „Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини”, обясни председателката на парламента Цвета Караянчева.

„Машината няма да реши проблема на изборите, защото всички вече сме свидетели, че това обърква хората”, смята Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

Ветото на президента беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ, „Обединените патриоти” и ВОЛЯ.   Остава ангажимента на Централната избирателна комисия да осигури машините навреме за предстоящите избори. 

Имат ли основание критиките на Радев относно изборните промени?
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.