При удара са ранени трима журналисти

Нови сражения избухнаха между въоръжените сили на Азербайджан и етническите арменци от Нагорни Карабах.  Ескалацията е броени часове преди срещата в Женева, на която Франция, Съединените щати и Русия ще търсят начини за прекратяване на огъня. Азербайджан обяви днес, че град Ганджа е бил обстрелван от арменските сили.

В същото време сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че главният град в анклава Степанакерт е обстрелван от азерските части и са загинали десетки войници. Заради задълбочаването на кавказкия конфликт и изострянето на отношенията между Анкара и Вашингтон, турската лира достигна исторически ниски нива спрямо долара.

Междувременно Азербайджан отрече обвиненията, че негови сили са обстреляли емблематичната арменска катедрала "Свети Христос Всеспасител" в нагорнокарабахския град Шуша, коятое построена през XIX век, съобщава БТА. Азербайджанските сили водят ожесточени боеве със сепаратистите в Нагорни Карабах.

 

 

"Информациите за увреждане на църквата в Шуша нямат нищо общо с военните действия на азербайджанската армия", увери министерството на отбраната на страната, като подчерта, че "азербайджанската армия не взема на прицел исторически и културни паметници, особено религиозни".

Кризата в Нагорни Карабах се задълбочава (ВИДЕО)

Тежки боеве за Нагорни Карабах на фона на нова офанзива от Азербайджан

Армения съобщи, че при нов удар по катедрала в Нагорни Карабах са били ранени трима журналисти, единият от тях е руснак, работещ за сайта Segodnya.ru. Другите двама са арменец и журналист, работещ за чужда медия, чиято националност не се уточнява, предаде Ройтерс. Състоянието на руския журналист е тежко.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

Редактор: Станимира Шикова