Той избяга в Русия през 2013г.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън кандидатства за руско гражданство, каза той в Tуитър.

Сноудън, който избяга в Русия, след като през 2013 г. Направи публично достояние класифицирани документи , разкриващи експанзивното вътрешно и чуждестранно наблюдение на АНС в интернет и по телефона, очаква първото си дете от съпругата си, съобщи "Политико".

„След години на раздяла с родителите ни, съпругата ми и аз нямаме желание да се отделяме от сина си“, туитна Сноудън . „Ето защо в тази ера на пандемии и затворени граници кандидатстваме за двойно американско-руско гражданство.“

Ходът идва две седмици след като адвокатът на Сноудън заяви, че му е предоставено постоянно пребиваване в Русия.

„С Линдзи ще останем американци, отглеждайки сина си с всички ценности на Америка, която обичаме “, каза Сноудън. „Очаквам с нетърпение деня, в който мога да се върна в Щатите, така че цялото семейство да се събере отново.“

По- рано Сноудън заяви, че с удоволствие ще напусне Русия за Франция, след като е подал молба за убежище в страната при бившия президент Франсоа Оланд.

Американските прокурори обвиниха Сноудън за три престъпления през 2013 г .: предаване на класифицирана информация на неупълномощена страна, разкриване на информация за комуникационно разузнаване и кражба на държавно имущество.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.