Много по-здраво трябва да се ангажират частните болници, смята вицепремиерът

Мерките срещу разпространението на COVID-19, които държавата е въвела, на този етап са адекватни. Това коментира в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Министърът на здравеопазването действа адекватно. Чудя се как издържа. Мога да кажа, че прави всичко, което може”, коментира вицепремиерът.

Според него обаче системата е пред колапс и частните болници трябва да се ангажират много по-сериозно.

4390 нови заразени с COVID-19 и 80 починали за денонощие

Освен това, проблемите засягат всички, а „вирусът не прави разлика между управляващи и обикновени хора”. „Познавам депутати, които се лекуват вкъщи, защото няма място в болниците. Познавам и депутати, които са доброволци в болниците”, заяви Каракачанов.

Той отговори и на критиките към властта, че не се справя с пандемията.  

„Когато казвам с какво не съм съгласен, казвам и как според мен трябва да се направи. Много е лесно да се критикува, особено когато не носиш персонална отговорност”, заяви Каракачанов.

Проф. д-р Ангелов: Няма недостиг на лекарства, не се презапасявайте

Той добави, че е поставил въпроса за изчезващите от аптеките лекарства и по него се работи.

Около 2% от личния състав на Министерството на отбраната е заразен с COVID-19. В болница са 11 военнослужещи и 7 военни служители. Каракачанов обясни, че с издадената във вторник заповед е дал възможност на всички военнослужещи, които са преболедували, да дарят кръвна плазма.

„От първия ден видяхте, че Българската армия не стои безучастна и не се е скрила по поделенията да дреме. Напротив, хората участват, помагат и го правят със сърце. Не чакат аз да ги задължавам с моя заповед”, заяви Каракачанов.

Каракачанов: Не трябва да правим компромис с въпросите, свързани с българската история

Той коментира и темата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

„Това е единствената перспектива. Но няма да стане по начина, по който си го представят колегите в Скопие. Те не могат да чакат някой голям да ни натисне. Това се опитахме да им обясним вчера с министър Захариева. Делегацията им беше доста сериозна и мисля, че разбраха, че България не се шегува и няма кой да ни натисне”, заяви Каракачанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.