Грозните коментари Зoрaн Ивaнoв направи в социалните мрежи

Уволниха шефа на Македонската информационна агенция след обидни думи към българския външен министър Екатерина Захариева. Зoрaн Ивaнoв нaпиca в „Туитър”, чe бившият гръцкия външeн миниcтър Дoрa Бaкoяни, която e cecтрa нa нacтoящия гръцки прeмиeр Кириaкoc Мицoтaкиc, както и българският външен министър Екатерина Захариева са „фригидни леки жени”.

В ефира на NOVA Екатерина Захариева обяви, че именно подобни изказвания са основната причина, поради която България отказа да подкрепи преговорите на Северна Македония за ЕС.

Балканският сексизъм и езикът на омразата нямат място в Европейския съюз, посочи в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът и външен министър на страната ни - Екатерина Захариева.

„Това е основната причина, ние да не можем да кажем „да" в момента, защото когато 30 години не само толерираш, но стимулираш, държавна политика, основана на чиста омраза към българския народ и държава, няма как да започнеш преговори за Европейския съюз. Защото това противоречи на европейските ценности”, обясни Захариева.

Захариева: Балкански сексизъм няма място в ЕС

Договорът за добросъседство е бил нарушен десетки пъти, посочи още Захариева. Така Северна Македония едностранно е прекратила работата на историческата комисия, коментира нейният член от българска страна - проф. Кирил Топалов.

„В ред отношения не се изпълнява договорът, дори ако щете в този термин, обща история, за който в договора са ясно регламентирани, те не дават дума да се издума”, заяви проф. Кирил Топалов, бивш посланик на България в Северна Македония.

Българското вето остана изолирано в Европа заради отказа на Унгария и Полша да подкрепят бюджета на ЕС, на мнение е Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. Шанс за диалог до края на годината, в рамките на германското председателство на Съюза, има.

„Аз мисля, че двете страни трябва да се опитат да постигнат споразумение, в оставащите четири седмици. Това споразумение не е невъзможно, според мен то трябва да е много конкретно, трябва да е свързано с конкретни стъпки, да има механизъм, по който тези стъпки да бъдат наблюдавани и отчитани”, заяви Весела Чернева, Европейски съвет за външна политика.

България остава твърда към Македония, но е готова на преговори

Това би дало шанс на Северна Македония да получи дата през тази година за първата си междуправителствена конференция, която да очертае европейски път за страната.

„Ние сме тези, които най-много искат те да бъдат, защото знаем, че тяхното оставане извън ЕС е вредно и за тях и за нас и вредно за всички”, коментира проф. Кирил Топалов.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с албанския си колега Еди Рама, по време на който премиерът е потвърдил подкрепата на България за присъединяването на Албания в ЕС. Борисов е отбелязал, че страната ни е настоявала и желала Република Северна Македония да стане част от Общността, но „подобна ангажираност не се наблюдава от страна на Скопие". 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.