7000 души са били тествани

При изтеклия днес 48-часов масов локдаун в Хоноконг, въведен от правителството за тестване на няколко хиляди души за коронавируса, бяха установени едва 13 положителни теста, предаде БТА.
В изявление правителството каза, че са извършени тестове на 7000 души, че положителните тестове са 13 и че никой не е отворил на властите в близо 500 жилища.

Мащабната процедура започна в събота в един от по-старите жилищни квартали в района Джордан, населен с представители на етнически малцинства. Властите прибягнаха до тази мярка, след като от 1 до 20 януари в зона от 56 сгради с общо около 10 000 обитатели бяха открити 162 заразени с коронавируса.

Властите на Хонконг наложиха изолация на квартал заради коронавируса

Масираното тестване, за което бяха мобилизирани над 3000 чиновници от 16 служби, беше разкритикувано от някои експерти като неефективно.

Бенджамин Коулинг от факултета по обществено здравеопазване към Хонконския университет каза днес пред хонгонгската обществена компания за радио и телевизия (Ар Ти Ейч Кей), че ваксинирането може да породи надежда за относително нормализиране на живота към септември. Не съм сигурен, че затварянето на други малки части от града ще допринесе особено за откриването на повече случаи точно сега, отбеляза той.

По данни от неделя в Хонконг досега са регистрирани 10 086 заразени с коронавируса и 169 починали.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си