Западът заплаши Кремъл с още санкции след присъдата на критика

След произнасянето на присъдата на Алексей Навални в Москва отново имаше безредици и масови арести. Много поддръжници на руския опозиционер протестираха край сградата на съда и в центъра на столицата. Според неофициални данни повече от 1 400 души са били арестувани.

ЗАТВОР ЗА НАВАЛНИ: Съдът отмени условната му присъда

Алексей Навални беше осъден на три и половина години затвор, защото е нарушил условната си присъда - не се е явявал в следствието, както докато е бил в Германия, така и неколкократно преди това, Адвокатът му обяви, че ще обжалва.

„Ще обжалваме присъдата. Ще информираме Комитета на министрите на Европейския съвет, който се занимава и наблюдава изпълнението на присъдите на Европейския съд за правата на човека, че Русия не изпълнява присъдите на Европейския съд“, каза Олга Михайлова.

 

Видео: Руптли

Арестуваха над 200 привърженици на Навални, които протестираха пред съда

След като присъдата на Навални беше обявена снощи около 20 часа московско време, протестиращи се събраха в центъра на Москва и Санкт  Петербург.

Полиция за борба с безредиците започна да арестува демонстрантите и да ги качва в автобуси. Говорителят на Кремъл коментира:

„Вчера бяха отправени призиви за незаконни действия и имаше хора, които организираха такива действия. Полицията реагери доста решително. Действията й бяха породени от заплахите, които могат да произлязат от такива действия“, каза Песков.

Видео: Руптли

Според информация на правозащитни организации, най-малко 918 души са били задържани през изминалата нощ.

„Хората протестират и мисля, че са прави. Народът е уморен, народът не е глупав. Вижда, че го манипулират. А що се отнася до полицейските действия - те са истински животни. Ситуацията индиректно повтаря беларуския сценарий“, смята Даниел.

„Не знам какво друго е направил, освен видеата, които публикува. Ако беше засаждал по 100 дървета на всяка от демонстрациите си, щях да го последвам. При създалите се обстоятелства, не знам защо хората го подкрепят. Мисля, че съдът постъпи правилно“, казва Алексей.

Опозиционният лидер Алексей Навални, който е най-отявленият критик на президента Владимир Путин, определи процеса срещу себе си като напразен опит от страна на Кремъл да бъдат сплашени милиони руснаци.

Асен Агов: В Русия нищо не се е променило от 19 век

Захариева осъди насилственото задържане на мирно протестиращи в Русия

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.