Пригодени ли са ВУЗ-те за студенти със специфични нужди?

"Исканията ми за промени бяха да имам достъп до всички лекции, които се провеждат виртуално. От Университета направиха такава възможност в библиотеката, а с мен се свързаха и хора, които ми помогнаха и направиха подобрения в телефона ми и сега мога да слушам лекциите на него", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Христян Димитров, незрящ, студент по право в УНСС.

Той допълни, че след предишното му участие в "Социална мрежа", много преподаватели са се обърнали към него и са го питали как ще му бъде най-удобно да се провежда обучението и са му помогнали.

Студентът потвърди, че условията в УНСС за хората със специални нужди са добри.

"Повдигнахме въпроса пред всички висши учебни заведения. В УНСС хора като Християн са 7 и  те нямат проблеми, но в други учебни заведения имат", това каза в предаването и Даниел Парушев, председател на НПСС.

Той апелира към преподавателите да се адаптират към студента, а де не се налага да става обратното.

"Не става въпрос да съжаляваме студенти със затруднения, а за адаптация към тях, за да постигнат целите си. Трябва да се подхожда към всеки студент индивидуално", категоричен бе председателят на националната студентска организация.

Според него УНСС е един от малкото университети, където условията за студенти със специални нужди са добри и добави, че 574 студенти със специални нужди учат в българските висши учебни заведения и е нужно подобряване на условията за тях.

Относно реализацията на хората с различни потребности, Даниел Парушев вярва, че трябва това да бъде държавна политика, защото учебното заведение помага, но след това държавата трябва да направи така, че тези хора да си намират работа и фирмите да искат да наемат такива служители.

Пред репортера на "Социална мрежа" Десислава Жаблянова заместник-ректорът по учебната дейност на УНСС проф. Мирослава Раковска заяви, че 78 студенти със специални нужди се обучават в учебното заведение, 7 от тях са с нарушено зрение.

Тя добави, че са оборудвани компютри в библиотеката с камери и микрофони, също така има места за инвалиди, специализиран софтуер за четене на документи. 

"Продължаваме да усъвършенстваме достъпа на студентите със специални нужди. Преподавателите проявяват разбиране към тези студенти. Обърнахме се към тях да проучат какви са специфичните им нужди и да ги удовлетворят", каза още тя.

Тя призова самите студенти да се обръщат към ръководството, да споделят проблемите, за да могат своевременно да бъдат разрешавани.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.