Преводите са извършвани в различни банки предимно в Китай

Схема за пране на 40 милиона евро чрез фишинг измами разкриха антимафиотите и прокуратурата в Пловдив.

Преводите са извършвани в различни банки предимно в Китай. Замесени са десетки социално слаби, на чиито имена са регистрирани фиктивни фирми. Според  разследващите, именно чрез техните сметки били източвани парите.

Задържани са двама души, други двама са обявени с червена бюлетина от Интерпол за издирване. Според прокуратурата схемата е действала от 2 години. Източвани са банкови сметки на дружества не само от европейски държави, но и от трети страни.

Нова фишинг атака със заплашителни имейли (ВИДЕО)

„Намират чрез компютърните си способности възможност паричните ви средства да бъдат пренасочени към контрагент, който не съществува - това са подставените лица. Чрез електронния подпис или се пренареждат, или се изтеглят част от тях на ръка”, обясни Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив

Организатор на схемата според прокуратурата е датски гражданин от арабски произход, който от днес се издирва с червена бюлетина във Великобритания. У нас негови партньори са били 62-годишна пловдивчанка и 42-годишен ливанец. Жената набирала социално слабите на чието име регистрирала фирмите и откривала по 2 сметки в различни банки.

„Между 10 и 15 са фирмите, 30 са сметките, около 30 сметките”, заяви Петър Петров, наблюдаващ прокурор.

Именно от тези сметки задържаният ливанец трябвало да тегли сумите и да ги прехвърля към крайния получател.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Как да се предпазим от източване на картата при онлайн пазаруване?

„Блокирахме 1,7 милиона долара, преди да дадем възможност на лицата да ги пренасочат. И 1,4 милиона - бяха 1,6 милиона, но в рамките на няколко часа от държава нечленка на Европейския съюз успяха да изтеглят 200 хиляди”, обясни Румен Попов.

Двамата задържани запазиха мълчание в съда, а адвокатите им поискаха да бъдат освободени с по-леки мерки. Според прокуратурата те са прибирали комисионна по 10 % от пренасочената сума, а социалното слабите, играещи ролята на бушони.

Сега по закон ги заплашва затвор от 3 до 12 години и глоба до 200 хиляди лева.