Опасността все пак не е отминала, предупреди здравният министър

България е в „зелената зона” на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията на континента. За да се стигне в нея,  дневната заболеваемост трябва да е под 75 души, а броят положителни проби да не надвишава един процент. У нас за изминалото денонище новите случаи са 41, а броят положителни проби 0.5 на сто. Смъртните случаи са два. Според картата, съседна Румъния също е в зелената зона, а в Гърция все още има територии, които се отчитат като рискови. С най-лоши показатели са Испания, Нидерландия и Швеция.

„Това се дължи от една страна на хората, които вече се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса и от друга страна на усилията на медиците от болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ и служителите на администрацията, пряко ангажирани в борбата с COVID-19“, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той подчертава, че това, че сме в зелената зона ни радва много, но не бива да ни успокоява прекалено.

 

 

Отново под 1% от тестовете за COVID-19 са положителни

„Опасността не е отминала и единственият начин да намалим риска е като се ваксинираме масово. Нека използваме летните месеци и да го направим, за да можем да се върнем към нормалния начин на работа“, призова той.

 

Снимка: ecdc