Преди седмици подобно разкритие в Британска Колумбия разтърси северноамериканската държава

Индианска организация в канадската провинция Саскачеван откри 751 безименни гроба в изоставенo училище. Организацията обяви това само седмици след като подобна находка в провинция Британска Колумбия разтърси Канада, предаде Ройтерс.

Католическата църква, която е управлявала Училището интернат за индиански деца в Мариевал на 140 км от столицата на провинцията Риджайна, е премахнала надгробните камъни, каза пред репортери Кадмус Делорм, вожд на организацията за самоуправление на местната индианска общност. Не е ясно колко от откритите тленни останки са на деца, каза Делорм. "Говори се, че в това гробище имало и възрастни".

Остра реакция на ООН след случая с открит масов гроб в Канада

Според канадската Комисия за истина и помирение, която публикува доклад, съдържащ констатация, че канадската система на училища интернати за индиански и инуитски деца е равносилна на културен геноцид, на мястото в Мариевал е останало гробище, след като училищната сграда е била разрушена.
"Не искаме съжаление. Искаме разбиране", каза Делорм. "Не ние сме премахнали надгробните камъни. Премахването на надгробни камъни е престъпление в тази страна. Гледаме на това като на местопрестъпление", добави той.

Папата не се извини след открити останки на деца в бивш католически интернат в Канада

Организацията на Делорм започна на 2 юни да претърсва земята с детектор, след като в училище интернат в Камлупс, Британска Колумбия, бяха открити 215 безименни гроба.
Находката в Камлупс отвори стари рани в Канада за липсата на информация и отговорност за системата на училищата интернати, при която деца от коренното население принудително са били отделяни от семействата си.