Задържали са го докато получавал класифицирани документи от руски гражданин

Консулът на Естония в Санкт Петербург беше задържан, защото е получил класифицирани документи. Това обявиха днес руските служби за сигурност. Новината идва на фона на зачестилите обвинения в шпионаж между Москва и западните страни, предадоха световните агенции.

Федералната служба за сигурност е задържала на местопрестъплението естонския дипломат и консул в Санкт Петербург Март Ляте, докато той получавал класифицирани документи от руски гражданин, се казва в съобщение на Федералната служба.

Такова действие е несъвместимо със статута на дипломатическите служители и има чисто враждебен спрямо Русия характер. Взети са мерки спрямо чуждия дипломат в съответствие с нормите на международното право, се казва в съобщението на службата.

Руската църква: Ваксинирайте се или ще се разкайвате

Случаите на шпионаж се увеличиха в последните години между Москва и западните страни с нарастване на напрежението след украинската криза и анексирането на Крим.

През април консулът на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк беше задържан от Федералната служба за сигурност, защото се опитвал да получи секретни информации и беше помолен да напусне руската територия. Русия пък беше обвинена в няколко случая на шпионаж в няколко европейски страни, които доведоха до взаимно експулсиране на дипломати.

Сега по повод задържането на дипломата естонското външно министерство каза, че става дума за безпочвени обвинения срещу него и че самият арест е бил провокация и случилото се с дипломата е било нагласена работа, предаде Ройтерс.
 

Източник: БТА