Оливър Дамен е най-младият астронавт в историята

Нидерландският тийнейджър, станал тази седмица най-младият космически пътешественик, изненадал милиардера Джеф Безос по време на полета, като му казал, че никога не е поръчвал от Amazon, предаде Ройтерс.

18-годишен астронавт се отправя в Kосмоса с Джеф Безос (СНИМКИ)

18-годишният студент по физика Оливър Дамен придружи Джеф Безос, брат му Марк Безос и 82-годишната авиаторка Уоли Фънк, станала най-възрастният човек, летял в космоса, на 10-минутното пътуване извън границите на земната атмосфера. Безос финансира изследователската компания Blue Origin, като продаде акции на Amazon на стойност милиарди долари.


"Казах на Джеф, че всъщност никога не съм купувал нещо от Amazon, заяви Дамен пред Ройтерс на летище "Схипхол". В отговор милиардерът заявил, че отдавна не е чувал някой да казва това.
Дамен беше избран, след като друг кандидат, предложил 28 милиона долара за пътуването, се отказа в последната минута. Той разбрал, че ще се присъедини към полета, докато бил в Италия на почивка със семейството си и посрещнал новината с ентусиазъм.

Компанията на Джеф Безос получи лиценз за полети на хора до Космоса

Дамен мечтаел да пътува в космоса, откакто бил малък, като следял всички развития на компаниите за космически проучвания като Blue Origin. Получил свидетелство за пилот още млад. "Не платихме дори близка до 28 милиона сума, но ме избраха, защото бях най-младият, защото съм пилот и защото вече знам доста за това", добави той.

СТАРТ НА КОСМИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ: Корабът на Ричард Брансън с първи полет (СНИМКИ+ВИДЕО)

Три дни след пътуването той все още не може да повярва. "Не мисля, че разбрах, че наистина се случва, докато не се оказах в ракетата", признава Дамен, който не вярвал, че ще постигне толкова скоро заветната си мечта. Той определи усещането от безтегловността като "странно", сравнявайки го с това да се намира във водата.

ИСТОРИЧЕСКИ ПОЛЕТ: Шестима души ще станат първите "космически туристи"

Преди пътуването екипажът получил двудневно обучение по техниките на безопасност.
Дамен започва обучението си в Утрехтския университет през септември. Засега той не е сигурен какво ще прави по-нататък, но ще обмисли сериозно кариера в космическите пътувания.

Източник: БТА