Силните ветрове пренасят пламъците по върховете на дърветата

Най-големите от повече от половин век горски пожари във Финландия продължават за пети пореден ден да вилнеят в северозападната част на страната, обхваната от летни горещини и суша, предаде Ройтерс.

Пожарникари от цялата страна са съсредоточени в долината на река Калайоки, където бушува огнената стихия. С нея се борят 250 души, подпомагани от четири хеликоптера.

Силните ветрове пренасят пламъците по върховете на дърветата. Пожарът се простира на площ около 300 хектара и е вторият по мащаби в новата история на Финландия.

Въпреки падналия слаб дъжд на огнеборците ще бъде необходима още най-малко седмица да овладеят пожара, тъй като в основата си дърветата продължават да тлеят, каза шефът на национална противопожарна служба Ярмо Хаапанен. По думите му в началото на пожара пламъците се се придвижвали по върховете на дърветата със скорост до 20 км/час.

Това лято във Финландия са регистрирани рекордно високи температури. Средната дневна температура през юни е била 20 градуса по Целзий, което е с 4-5 градуса повече от измерените досега стойности.

 

 

Източник: БТА