Разследване на Ватикана потвърди, че той е блудствал с пълнолетни и с деца

Бившият кардинал Тиъдър Маккарик, който бе лишен от църковен статут, след като разследване на Ватикана потвърди, че е блудствал с пълнолетни и с деца, бе обвинен за сексуално посегателство срещу тийнеджър по време на сватбено тържество през 70-години на миналия век, сочат съдебни документи, предаде Асошиейтед прес.

Папата моли за прошка за скандалите със свещеници педофили (ВИДЕО)

Съдебните документи, видени от в. "Бостън глоуб", показват, че Маккарик е обвинен по три обвинения в сексуално посегателство и побой на лице над 14 години. Маккарик е първият кардинал в САЩ, който е обвинен в сексуално престъпление срещу непълнолетен, според Мичъл Гарабедян, известен адвокат на жертви на сексуално насилие от страна на представители на Църквата, представляващ мъжа, подал иск срещу Маккарик за сексуално посегателство.

Папата отказа да говори за обвиненията, че е прикривал сексуални посегателства

"Изисква се голяма смелост за една жертва на сексуален тормоз да съобщи за това на разследващите и да участва в съдебен процес", заяви Гарабедян в имейл и допълни: "Нека фактите бъдат изложени, нека бъде приложен законът и бъде издадена справедлива присъда".

Деветдесет и една годишният Маккарик бе лишен от папа Франциск от църковен статут, след като разследване на Ватикана потвърди слуховете, че кардиналът е бил сериен педофил. 

Източник: БТА