Според Лейла Адамян е нужно да се имунизират жените преди и по време на бременността

Имунизирането на бременните жени срещу COVID-19 е необходимо за защита на новородените от коронавирусната инфекция, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира изказване на зам-директора по научната дейност на руския Национален медицински изследователски център по акушерство, гинекология и перинатология и главен специалист по акушерство и гинекология на руското министерство на здравеопазването Лейла Адамян пред телевизионния канал "Русия-24".

"Трябва да ваксинираме жените, които се готвят да забременеят и това има голямо значение, за да бъдат в безопасност и те, и децата им. Аз вече окончателно стигнах до извода, че е нужно да ваксинираме не само жените преди бременността, но и по време на бременността", каза тя.

Адамян отбеляза, че по света са имунизирани 147 000 жени, които не са знаели, че са бременни, когато са се ваксинирали. "Имунизацията не влияе отрицателно на бременността, на плода, освен това през плацентата преминават антитела, които предпазват плода от коронавирусната инфекция. Чрез кърмата детето също получава такава специална защита", подчерта тя.
Експертката добави, че сред разпространените усложнения от коронавируса при бременните жени са преждевременно раждане, необходимост от цезарово сечение при раждане, дихателна недостатъчност, диабет, високо артериално налягане, цитокинова буря, възпалителни реакции, пневмония, неправилно развитие на плода и намаляване на телесната му маса.

"Няма нито един аргумент, който да ни сочи, че не бива да се ваксинират жените преди забременяване или по време на бременността", обобщи Адамян.

Учени: Бременните жени реагират добре на РНК ваксините срещу COVID-19

По-рано Александър Гинцбург, директор на руския център "Гамалея", където бе разработена руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", съобщи, че ваксината не вреди на новородените. Той каза, че антителата на майката са единствената защита на новороденото до 6-7 месечната му възраст, която позволява да се предотврати евентуална зараза с новия коронавирус.

Акушер-гинеколози: Бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА