Как се използва и защо - разяснява АФП

Офшорните компании са основен елемент в системата, използвана от лидерите и свръхбогатите, за да скрият активи. Това беше разкрито в изтеклите документи, наречени „Досиетата "Пандора“. 

Около 11,9 милиона документа от фирми за финансови услуги, получени от Международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ), показват как елитът използва данъчни убежища, за да скрие активи на стойност стотици милиони долари.

Какво е офшорна компания и как се използва, разяснява АФП.

Офшорна компания е такава, създадена под юрисдикция, различна от мястото, където нейният собственик е регистриран или пребивава. Обикновено се счита, че терминът се прилага, когато дружеството няма стопански операции в държавата, в която е регистрирано, и е създадено, за да се възползва от ниските (или никакви) данъци, слабото регулиране и секретността, които страната предлага.

Въпреки че отдалечените, често тропически острови отдавна са изградили облик на офшорни убежища - например Кайманите или Британските Вирджински острови - това вече не е непременно така.

Американският щат Делауеър отдавна е популярен за създаване на такива компании заради секретността, която предлага. Южна Дакота се очертава като главно място за създаване на тръстове по същата причина.

НАП изиска информация за българите в „Досиетата Пандора"

Офшорните компании са голям бизнес. Според последните данни на Европейската комисия, капиталовите и банковите сметки на офшорни компании представляват 10,4% от световната икономическа продукция през 2016 г.

Защо се използват?

Ронен Палан, икономист и професор в Лондонския градски университет, заяви пред АФП, че „използването на тази структура е за поддържане на определен вид тайна“, независимо дали става дума за конкуренти, съпруг или данъчни власти. Тази тайна може да се използва за укриване на данъци, корупционни дейности и финансиране на престъпни и терористични действия.

Законни ли са?

Създаването на офшорна компания не е незаконно, но използването ѝ може да бъде, ако собствениците не отчитат своите активи и печалби пред властите в държавата си на пребиваване, както и дължимите данъци.

"Досиетата Пандора" съдържат много случаи на активи, които вероятно са били скрити и не са декларирани пред властите. Документите съдържат и много случаи, в които офшорни компании са били използвани за „оптимизиране“ на данъците по методи, които са технически законни. Но медийните организации, участвали в разследването, поставят въпроса дали такова използване е морално, тъй като позволява на фирмите да намалят драстично данъците си, утежнявайки неравенството.

Използването на офшорни компании от политически лидери привлича вниманието поради опасения за липса на прозрачност и корупция.

Каква е ролята на посредниците?

Офшорните компании не биха могли да функционират без адвокати, счетоводители, нотариуси и банкери и те са замесени в предполагаеми нарушения, разкрити в „Досиетата Пандора“.

Ако през 2016 г. „Panama Papers“ разкри панамска адвокатската кантора и доставчика на корпоративни услуги „Mossack Fonseca“, „Pandora Papers“ извади на светли 14 фирми за финансови услуги, които управляват 29 000 офшорни компании.

Как да се регулират по-добре?

Професорът от Бъркли Габриел Зукман смята, че те трябва да бъдат забранени. "Изглежда очевидно, че компании „черупки“ - корпорации без икономическо съдържание, чиято единствена цел е да избягват данъци или други закони - трябва да бъдат забранени", каза той в изявление, предоставено от ICIJ.

Според Палан усилията за почистване на сектора са проиграни, тъй като фирмите за професионални услуги, разположени в данъчни убежища, затегнали техните регулации, като Кайманите или Джърси, са създали операции на по-малко регулирани места.

„Добрите данъчни убежища станаха фасади за укриване на данъци“, каза той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС