Партията ще направи всичко възможно, за да се сформира кабинет след предстоящия вот

"Демократична България" ще подкрепи кандидатурата на Лозан Панов за президентските избори. Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Ивайло Мирчев.

"Няма как да не подкрепим Лозан Панов. Това е човекът, който се изправи срещу цялата машина във Висшия съдебен съвет и е съвсем логично да се кандидатира за президент. Ще работим за това той да стигне до балотаж. Когато стане ясно кои ще бъдат участниците в него, лидерите и националните органи ще решат какво да призоват нашите привърженици", заяви Мирчев.

Той коментира и изказването на Кирил Петков в "Здравей, България’’, че би поел отговорността да стане премиер. "Мисля, че е редно първо да видим програмите на партиите, те да се представят по определен начин на изборите и след това да се говори за конкретни позиции", категоричен бе Мирчев. Според него не е коректно преди изборите да се говори за формиране на коалиции.

"Имаше предложение от страна на ДБ формацията на Кирил Петков и Асен Василев да се присъедини към нас. Това беше доста добре обосновано, тъй като анализите на социолозите сочеха, че тогава ДБ може да се бори за това да стане първа политическа сила. Ако получи мандат за управление, партията ни налага правилата, по които се водят коалиционните преговори. Ние щяхме да го направим по един цивилизован начин, а не по начина, по който го направи ИТН", каза още Мирчев.  

Според него страната ни ще бъде управлявана от коалиции поне още 10 години. А ДБ щели да направят всичко възможно за сформиране на управление. "Надявам се всички да са по-смирени и част от партиите да разберат, че авторитарното поведение по време на преговори не е най-доброто за страната", каза още Мирчев.

Той обясни, че за евентуална конституционна ДБ ще търси подкрепата на ГЕРБ, защото за прокарването на такива промени ще са нужни 160-180 депутатски гласа. "Теоретично, в следващия парламент, без тяхната подкрепа оставката на Гешев и реформа в Конституцията не може да се минат", каза Мирчев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.