Той бе 65-ият държавен секретар на САЩ (2001-2005)

На 84-годишна възраст почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл. Той е издъхнал след усложнения от COVID-19. Новината за кончината му съобщи неговото семейство в пост във Facebook. 

„Загубихме един забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", се казва в изявление на семейството. 

Колин Пауъл - войникът, преобразил се в държавник и пренаписал историята на много фронтове. Той е първият афроамериканец държавен секретар и командващ на началник-щабовете.

Пауъл израства в Бронкс, Ню Йорк. Родителите му са емигранти от Ямайка. Той не е бил блестящ ученик.

Завършва колеж в Ню Йорк със специалност „Геология”, но страстта му е Тренировъчният център за офицери от запаса. Служи два пъти във Виетнам и печели престижна стипендия по времето на Никсън, но се връща при любимата си армия, издига се до генерал и стига до Белия дом като съветник по националната сигурност на президента Рейгън. През 1989 г. Джордж Буш баща го назначава на най-високия пост в армията - командващ на началник-щабовете.

Пауъл е най-известното име по света по време на Първата война в Персийския залив. Неговата политика за превишаваща сила срещу Ирак става известна като „Доктрината Пауъл".

След забележителна 35-годишна кариера, през 1993 г. Колин Пауъл се пенсионира от армията. 10 години по-късно обаче се завръща, за да изиграе отново ключова роля в друга война в Залива.

Държавният секретар Колин Пауъл убеждава Съвета за сигурност на ООН и света, че Ирак е заплаха, защото има оръжия за масово поразяване. Следващия месец започва американската инвазия в арабската държава. Войната продължава повече от 8 години. Оръжия за масово унищожение не са открити.

Политици, колеги и приятели го определят като лидер и патриот, посветил живота си в служба на страната си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.