Според нея идеята за издаване на серификат още след първа игла е "стимул" за хората да се ваксинират

"Заповедта за новите мерки трябваше да бъде оповестена и коментирана. Необходим беше и период на обсъждане на мерките, както и гратисен период за санкциите. Мерките се въвеждат със закъснение, което води до мисълта, че не са обмислени". Това заяви бившия здравен министър д-р Мими Виткова в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според нея служебните правителства са боязливи в предприемането на непопупярни мерки. Но не е очаквала такъв отзвук на решението за зеления сертификат.

"Изненадана съм от реакцията на обществото. Още на новородените им се поставя задължителна ваксина. Българинът не е антиваксър. В момента няма друго решение за справяне с пандемията", заяви медикът.

"Зелените сертификати са административна мярка, има различни гледни точки за тях. Ако за неваксинираните е ограничение, то за имунизираните отваря врати. Трябваше да се преодолее негативизмът срещу ваксините", заяви тя.

Д-р Виткова определи като "стимул" решението да се издава сертификат още след първа игла.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.