Това бе обявено в изявление на Съда на Европейския съюз

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба в размер на 1 млн. евро на ден до изпълнението на решението на Съда на ЕС за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настояваше Европейската комисия. Това бе обявено в изявление на Съда на Европейския съюз, цитирано от „Зюдойче Цайтунг“.

"Полша е осъдена да плаща по 1 млн. евро на ден в полза на Европейската комисия, докато не спре действието на националното законодателство, отнасящо се до компетентността на Дисциплинарната камара на Върховния съд", се казва в изявлението.

Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване

По-конкретно става въпрос за разпореждането да се спре работата на спорния дисциплинарен орган за наказване на съдии. Според решенията на Съда на ЕС тази дейност не е съвместима с правилата на ЕС за независимост и безпристрастност на съдебната власт.

Рухна виадукт в Северозападна Полша (ВИДЕО)

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от комисията на ЕС, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона в ЕС. Сега те са дължими, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на ЕС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

 

Източник: БГНЕС