Защо учители настояват тестовете да се правят от родителите

Продължава разпределянето на тестовете към регионалните управления на образованието в страната. Тестовете, определени за София, бяха доставени във всички 24 района на града, в училища - бази, откъдето директорите на останалите учебни заведения ще ги вземат.  Днес се очаква да пристигнат и останалите 220 хиляди теста от първоначално заявените количества.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават дистанционно, трябва да декларират писмено съгласието си децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено. Най-ранната обсъждана дата за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище е 10 ноември, ако училищните директори успеят да формират екипи за тестването.

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за ученици

81 СУ е едно от училищата, които се използват като база за щадящите тестове за учениците. Идеята е във всеки район в столицата да има по едно такова учебно заведение, откъдето директорите да вземат тестовете. Те обаче няма да се раздават, докато не се обобщи информацията  за това колко  родители на деца от 1-ви до 4-ти клас  са съгласни да тестват децата им. Срокът изтече в 12 часа. Важно е да каже, че ако над 50 % от родителите във всеки клас са изразили желание за тестване - децата ще се върнат към присъствено обучение, останалите ще останат онлайн. 

Рано сутринта кашоните с тестове за учениците тръгнаха към  24-те софийски училищни бази.  

От МОН дадоха разяснения за тестването на учениците

„Над 80 хил. теста, на базата на протоколите са изчислени, но вече колко от тестовете ще стигнат до училищата зависи от директорите, които имат съответните декларации  за желаещите деца”, обясни Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Спорът кой да прави проверката за вируса обаче продължава. Близо 550 директори изпратиха отворено писмо до ресорните министерства с желание тестовете да се правят не в клас, а вкъщи.

„Защо това да не го правят родителите както в Гърция, както в Германия, защо не им вярваме на родителите? Където има сформиране на групи, нека да го правят в училище иначе  предлагаме да бъде вкъщи, самият ученик няма да бъде видян от другите свои съученици, че той е заразен, защото детската психика  е много крехка, нека да не си играем с нея”, призова председателят на синдикат "Образование” д-р Юлиян Петров.

 

 

Проучване на  Синдиката показва, че близо 90 % от учителите отказват да тестват децата.

„Здравните власти увериха, че няма такъв риск за колегите, в училищата разполагат с предпазни средства, те ще работят с ръкавици”, обясни Ваня Кастрева. От Синдиката на българските учители смятат, че  преподавателите ще бъдат затруднени да преподават едновременно онлайн и присъствено.

„Трябва да се направи едно преструктуриране на учебната програма за седмиците, през които ще има тестване”, смята Янка Такева. Освен учениците, тествани ще бъдат и учителите, но не всички.

„Колегите, които имат зелен сертификат, могат да бъдат спокойни, а тези които не са ваксинирани и не се преболедували, училищата ще направят организация за тестване”, посочи Кастрева.

Според Синдикат "Образование" учителите ще получават по 50 лева на месец при съгласие да тестват децата. Дали това ще бъде възнаграждението - официално потвърждение на Образователното министерство засега няма.

В Раковски родители излязоха на протест срещу масовото тестване на децата от 1 до 4 клас в училище. А в Русе - 80% от родителите са за учениците да се върнат в класните стаи. 

Десетки недоволни се събраха пред едно от училищата в Раковски. Те настояват децата им да учат присъствено без масово тестване. Един от аргументите на протестиращите родители - щадящите тестове били ненадеждни и ще травмират децата. Родителите предлагат тестовете да се правят, само когато в даден клас има доказано болно дете.

 

 

Родителите дори инициираха подписка против тестването и се заканиха да бойкотират онлайн обучението. Кметът на града изрази подкрепата си. От днес децата в Раковски преминават на онлайн обучение.

„Нашите инструкции са публично обявени. Изпълнявайки заповедите на МОН, ние сме длъжни да проведем всички тестове”, посочи директорката на училището.

След среща с РУО, кметът на града обяви от днес следващите три дни за неучебни във всички училища на територията на общината.

В Русе обаче над 80% от родителите предпочитат присъствената форма на обучение. В училище Любен Каравелов от рано сутринта родители пристигат с декларации за съгласие за тестване.

545 училищни директори от цялата страна разпространиха писмо до медиите, адресирано до министрите на здравеопазването и образованието - д-р Стойчо Кацаров и акад. Николай Денков, с искане за изменение на заповедта на МЗ за правене на тестове в училищна среда. 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.