„Необходимо е обаче да им се осигури хуманитарна помощ”, обясни още той

„Европейският съюз няма да допусне нито един мигрант от територията на Беларус. Бежанците обаче не трябва да умрат, а е необходимо да им бъде предоставена хуманитарна помощ и да бъдат репатрирани”. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел и срещата на външните министри на ЕС и страните от програмата „Източно партньорство“.

Путин предложи помощ за мигрантската криза между Беларус и Полша

Борел обясни, че в неделя е обсъдил тези въпроси с министъра на външните работи на Беларус Владимир Макей, който категорично отхвърли обвиненията на ЕС срещу Минск за организиране на потока от мигранти към Европейския съюз.

„ЕС няма да може да пусне никого от тях. Но те не трябва да умират в гората. Беларуската страна трябва да позволи достъп, за да им предостави хуманитарна помощ и да ги репатрира”, каза ръководителят на европейската дипломация. Според него Полша вече е готова да предостави тази помощ на мигрантите.

КРИЗАТА С МИГРАНТИТЕ: Хиляди остават блокирани на полската граница

„Влизането в ЕС не е безплатно, за това трябва да изпълните всички законови критерии, включително да им бъде издадена виза. Цялата друга разпространена информация относно правото на влизане е невярна“, добави Борел.

На въпрос за ролята на Русия в миграционната криза, той твърди, че Беларус „се радва на подкрепата на Русия“ в тази ситуация, тъй като „ръководителят на руското външно министерство Сергей Лавров заяви, че самият Европейски съюз е виновен за тази ситуация”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.