Новината обяви лично президентът Иван Дуке

В петък президентът на Колумбия Иван Дуке обяви "края" на наркокартела "Кланът от залива", който в миналото беше най-големият в страната, след залавянето на неговия лидер и десетки други членове. Дайро Антонио Усуга, известен още като Отониел, беше арестуван на 23 октомври при акция, в която участваха 500 полицаи и военни. 50-годишният мъж очаква да бъде екстрадиран по обвинения в трафик на наркотици в Съединените щати, които предложиха награда от 5 млн. долара за залавянето му.

През последните дни властите арестуваха още 90 предполагаеми членове на най-големия кокаинов картел в Колумбия, който действа съвместно с мексикански наркобанди в почти 30 държави. "Кланът от залива" като монолитна структура стигна своя край", заяви Дуке пред радио "Колмундо". И допълни: "Командната верига беше напълно прекъсната и тя беше силно концентрирана в лицето на "Отониел". Президентът също така предупреди останалите членове на клана "да се предадат, или ще ги ударим здраво".

Разкриха наркооранжерия и незаконни боеприпаси в Бистрица (СНИМКИ)

Отониел, за когото са издадени 26 колумбийски заповеди за арест за убийства, тероризъм, вербуване на деца и отвличане, наред с други престъпления, е арестуван в северозападните гори на страната, където също се е сражавал с крайно десни паравоенни сили.

Четирима войници бяха убити при акция, която според властите е била отмъщение за репресиите срещу „Клана от залива“. Полицията твърди, че групата е отговорна за една трета от целия износ на кокаин от Колумбия - най-големият производител на този наркотик в света. Основната дестинация на дрогата са Съединените щати.

ПО ПЪТЯ НА НАРКОТИЦИТЕ: От месопрестъплението: България

Изследователският институт "Индепаз" изчислява, че кланът разполага със сила от около 1 600 души, докато властите твърдят, че той има около 3 800 бойци и членове. Колумбия официално е в мирно положение, след като през 2016 г. подписа пакт с партизанската групировка ФАРК за прекратяване на продължилия повече от половин век въоръжен конфликт. Но през последните месеци се наблюдава разпалване на насилието поради борбата за територии и ресурси между партизаните дисиденти, бунтовническата групировка ELN, паравоенните сили и наркокартелите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС