Учители се обучават да развиват критично мислене у учениците

Медийната грамотност се изправя срещу дезинформацията с конференция и обучение, което превръща учителите в дигитални звезди.

"Конференцията е четвъртата, която се организира от нас. Голямата тема е медийната грамотност. Винаги се придържаме към теми от дневния ред, а тази година това е дезинформацията", заяви в "Социална мрежа" по NOVA NEWS Иглика Иванова, член на УС на Коалиция за медийна грамотност.

Тя добави, че се провеждат се много обучения с учители в програмата "Медийна грамотност през моя предмет". В нея преподавателите се обучават да развиват медийна грамотност чрез общообразователните предмети. Иглика Иванова допълни, че това е само част от многото дейности, които са предвидени.

Събитието е организирано интерактивно, за да достигне вазможно най-много хора. На 2 декември то ще се излъчва на живо във Facebook.

Ивайло Спасов от УНИЦЕФ, които са партньори на събитието, каза, че основният инструмент за противодействие на фалшивите нови и дезинформацията е нашето собствено критично мислене, но също така има платформи, чрез които може да се добива актуална информация.

"Медийната грамотност не е само грамотност в общия смисъл на думата. Изобилието от информация би объркала много хора от миналия век. Агресивната информационно-медийна среда изисква специално обучение, тя не е вродена.", добави още той.

Спасов смята, че много хора не си дават сметка как биват заблуждавани за всякакви цели - политически, търговски.

"Информирано решение се взима, само когато имаш достоверни и качествени данни", допълни той.

"При нас 57% от младите твърдят, че са активни в търсенето на вярна информация и различават фалшивите новини, но в Европа този процент е над 80, което показва, че има върху какво да се работи още у нас", заключи Ивайло Спасов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.