Производители отчитат петорно увеличение на разходите

Хлебопроизводител от Монтана може да остави региона без хляб заради високите цени на газа, тока, а в последните месеци и на брашното. Затвори ли производството си - без препитание остават 100 души. В подобно положение е и водещо българско предприятие, което държи сериозен дял от световното производство на хидромотори.

На крачка от затваряне - така накратко определят ситуацията в хлебозавода. Собственикът му Валери Кръстев посочи, че през последните месеци трудно се понася динамичната промяна на основните консумативи.

„Скокът в електроенергията е близо 300% за два месеца и половина. Брашната всяка седмица - между 30 и 40 на тон. Непредвидимо е какво ще се случи в следващите седмици. Газът се е увеличил с около 180%. Това е една тежка ситуация, с която не можем да се справим”, добави Кръстев.

В Казанлък в предприятието за производство на хидромотори напоследък не се говори за печалби, а за това колко са загубите и с колко са се увеличили разходите.

„Разходите на компанията за електричество през последните пет месеца са нараснали от 100 000 лв. месечно на 500 000 за същия период. Това е драстичен скок, който излиза извън всякакъв контрол. Нямаме контрагенти, които биха могли да възприемат подобен ръст, който да компенсира загубите”, коментира бизнесменът Владимир Спасов.

Той поясни, че има ситуации, в които се спира производството. Стигало се дотам, защото поддоставчиците не работят заради високите цени. Настоява да се вземат спешно крути мерки, а не когато започнат фалити.  

Репортери: Биляна Борисова, Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.