"За това призовават и организации в бранша от ЕС", посочи Атанас Димитров

Тристранката не удължи намаленото ДДС за заведенията. От бранша негодуват срещу високите цени на тока и ограниченията за посетители.

"ДДС да бъде редуцирано до 5% за туристическите услуги, заведенията и хотелиерството", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА.

Той уточни, че за това призовават и организации в бранша от ЕС. Според него намаляването на ДДС е мярка, която в България е свършила добра работа досега.

Димитров добави, че е налице безпрецедентен срив в туристическия бизнес у нас, 80-90% е свиването на потребяваните услуги.

"Вече трета година хората нямат сигурност, отлив на клиенти, няма персонала. Когато се върне нормалното, няма да има кой да предлага качествена услуга. Зеленият сертификат се очакваше да реши някакви проблеми, но това не се случи, защото нивото на ваксинация е ниско, а ваксинираните са в голямата част възрастни хора", подчерта зам.-председателят на БХРА

Той допълни, че засега цените в заведенията се задържат, но това няма как да продължи, защото всички стоките и консумативите стават все по-скъпи.

"Много заведения затварят за зимните месеци, изчаквайки пролетта, но има и такива, които заатварят завинаги", заключи Атанас Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.