Той взе участие в Съвета на министрите на околната среда на ЕС

Ако се сбъднат прогнозите на пазарите, европейските граждани ще трябва да платят над 350 млрд. евро през 2022 г. заради увеличаването на цените на електроенергията и природния газ, заяви днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, който взе участие в Съвета на министрите на околната среда на ЕС в Брюксел, съобщи информационният портал iefimerida.gr.

До дни стават ясни мерките за бизнеса заради високите цени на тока (ОБЗОР)

Скрекас каза още, че е необходимо да бъдат предприети инициативи на централно равнище чрез създаването на европейски механизъм за подкрепа на уязвимите домакинства и на малките и средните предприятия.

В изказването си на съвета Скрекас заяви, че Гърция подкрепя напълно пакета от мерки за намаляване на емисиите парникови газове с поне 55 процента до 2030 г., като за тази цел Гърция ще постави на обществено обсъждане първия национален климатичен закон с конкретни мерки като забрана за регистрация на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. и забрана за използване на горивни инсталации с петрол за отопление.

Ценови рекорд на тока за бизнеса

Гръцкият министър отбеляза още, че е осигурено финансиране от 250 млн. евро за намаляване на емисиите в корабоплаването в Гърция в рамките на интегриран план на стойност 625 млн. евро за декарбонизацията на гръцките острови, който ще бъде внесен скоро в Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор:
Източник: БТА