Трябва да бъдат взети трудни решения и по-добре би било да се отлагат събития, заяви шефът на Световната здравна организация

Световната здравна организация призова за отлагане на пътуванията по празниците, за да бъде опазено общественото здраве и спряно разпространението на Омикрон.

Ваксините vs. Омикрон: Колко са ефективни препаратите срещу новия щам

Шефът на СЗО заяви, че трябва да бъдат взети трудни решения и по-добре би било да се отлагат събития. Това стана след като здравни експерти обявиха Омикрон за доминиращ вариант в Съединените щати. Има доказателства, че той се разпространява много по-бързо от Делта, но засега президентът Джо Байдън не планира локдаун.

В Лондон празненствата на Нова година на „Трафалгар скуер” бяха отменени в интерес на обществената безопасност, каза кметът Садик Хан.

 

 

"Ако имате огромен брой инфекции, но дори и малък брой от тях да се разболеят, все пак ще имате дотатъчно болни хора, които ще препълнят болниците и пренатоварят здравните системи. По тази причина е неразумно да стоим и да си мислим: "Това е лек вариант, няма да предизвика тежко заболяване". Защото с нарастващия брой случаи, всички здравни системи ще бъдат под по-голям натиск, а те вече са в много държави", заяви Сумия Суминатан, главен учен на СЗО.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева