Тази година вирусът бе идентифициран за първи път на 26 ноември в община Вархем

Между 600 000 и 650 000 домашни птици са били убити във Франция от засичането на първия случай на птичи грип в птицеферма в края на ноември, сочат предварителните данни на министерство на селското стопанство и храните, цитирани от Франс прес.

Министерството е идентифицирало 26 огнища на вируса в птицеферми, най-вече в югозападната част на страната, 15 случая в дивата природа и три в стопански дворове.

Франция, както и други европейски страни, отново е засегната тази зима от силнозаразния птичи грип, който се пренася от прелетните птици. Миналата година епизоотията стана причина за близо 500 огнища и доведе до изколването, често с превантивна цел, на около 3,5 милиона домашни птици, основно патици.

Тази година вирусът бе идентифициран за първи път на 26 ноември в община Вархем, Северна Франция, сред ферма със 160 000 кокошки-носачки.

Първи случай на заразен човек с щама H10N3 на птичия грип в Китай

Впоследствие птичият грип се е разпространил и в други птицеферми в северната част на страната и е достигнал Югозападна Франция, където сега има най-много случаи.
Засегнатите птицеферми веднага са били опразвани и дезинфекцирани, съобщи късно вчера в комюнике селскостопанското ведомство.

Очаква се да бъдат въведени допълнителни ограничения, за да се спре разпространението на заразата в Югозападна Франция, в която има много птицеферми. Обхватът им трябва да бъде определен с укази на местните префектури.

Животновъдите няма да могат да завъдят нови пилета и патета във фермите си преди 7 януари.
Тези мерки могат да бъдат удължени с оглед на развитието на здравната ситуация, предупреди министерството. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова