Новите ограничения влизат в сила от 1 януари

Властите в Хонконг затегнаха сериозно правилата за карантина за членовете на самолетните екипажи. Това е вече втората мярка за тази седмица, съобщи днес радиостанция RTHK.

От 1 януари пилотите и стюардите на базираните в Хонконг авиокомпании са длъжни да останат в седемдневна карантина в хотел след прибиране от полети извън пределите на Китай. Досега карантината продължаваше три дни, а доскоро те имаха право и на домашна карантина, но няколко пъти бяха отчетени нарушения.

Един от заразените членове на екипажа на местна авиокомпания е посетил ресторант в оживен търговски център, където трябвало да се срещне с роднини. Там е заразил с Омикрон 76-годишния си баща и още един посетител – строителен работник, чиято маса се е намирала на 10 метра от неговата.

Кипър въвежда задължителен PCR тест преди влизане в страната

Този случай предизвика сериозна загриженост у властите, тъй като в продължение на три месеца няма регистрирани случаи на местно заразяване с коронавирус. Във връзка с инцидента ръководителят на администрацията в Хонконг Кери Лам извикала на разговор шефовете на авиокомпанията и им устроила грандиозен скандал.

На свой ред компанията, заради по-строгите карантинни мерки, спря за една седмица всички свои товарни полети на дълго разстояние. Пилотът Брендон Чан споделя, че при такова развитие на събитията Хонконг рискува да се сблъска с масова отмяна на рейсове.

„Това може да подкопае значението на мегаполиса като голям център за авиационни превози като наруши веригата за доставки“, смята той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС