Предстои решение на Пентагона дали и къде да бъдат разположени

Расте напрежението по границите на Украйна. Русия започна военни учения на територията на съседен Беларус. Такива учения има и на полуостров Крим. В тях участват общо 6 хиляди души, изтребители и бомбардировачи. Това ускори и плановете на НАТО да подсили източния фланг на Алианса. Дания вече е разположила една фрегата в Балтийско море, както и четири изтребителя F-16 в Литва. Франция е готова да изпрати войски под командване на НАТО в Румъния, ако командването на Алианса прецени, че това е необходимо. Испания ще изпрати кораби в Черно море, обмисля и изпращането на изтребители за охрана на нашето въздушно пространство. Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35 у нас през април, военен кораб и сухопътни сили са в готовност да бъдат дислоцирани.

А в САЩ Пентагонът обяви, че е готов да изпрати до 8 500 военни в Европа, но само при неблагоприятно развитие на ситуацията. Шести Американски флот в Средиземно море временно е под командването на НАТО. В неговия състав е и самолетоносачът "Хари Труман".

Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани вътре в самата Украйна.

В понеделник президентът Джо Байдън е провел видеоразговор с европейските лидери по повод нарастващото напрежение между Русия и Запада. Те са изразили общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата, но са обсъждали и последиците, ако Москва нахлуе в Украйна.

„Още един път ще кажа - тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Във видеоразговор с европейските лидери, президентът Джо Байдън е обсъдил нарастващото напрежение между Русия и Запада.

„Споделихме идеите си с европейските съюзници и партньори, взехме предвид мнението им и подготвяме писмен отговор до Русия. Очаквам да е готов тази седмица”, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Байдън и европейските лидери са изразили желание за дипломатическо уреждане на кризата. Те обаче са обсъдили и възможността за налагане на мащабни мерки на Русия, ако нападне Украйна. Дискутирано било и укрепването на източния фланг на НАТО.

„Имах много, много добра среща и пълно единодушие с европейските лидери. Но ще говорим за това по-късно”, заяви американският държавен глава.

Въпреки струпването на над 100 хиляди войници и бойна техника по границите с Украйна и започналите днес военни учения близо до страната и в анексирания Крим, досега Русия няколко пъти е заявявала, че не смята да нахлува в съседната територия.

Кремъл обаче реагира на новината за поставянето в повишена готовност на американските военни. "Наблюдаваме тези действия на САЩ с голяма загриженост", каза говорителят Дмитрий Песков.

Според Москва напрежението ескалира заради действията и изявленията на Вашингтон. И още: Русия постави като условие, за да обяви по-нататъшните си действия, САЩ да отговорят на предложенията й по сигурността. "Преговорите на настоящия етап са приключени. Преди да разберем как и кога ще продължим разговорите с НАТО, трябва да получим този прословут текст. Надяваме се, че това ще се случи тази седмица", коментира Песков.

Пред “Washington Post” украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия може да се опита да окупира индустриалния град Харков, което би било началото на пълномащабна война. Във видеобръщение той се опиота да успокои сънародниците си.

“Всичко е под контрол, няма нужда от паника. Властите работят за пълна деескалация на ситуацията и за мирно решение. Знаем всичко, готови сме за всичко, вярваме в най-доброто и правим всичко за него”, уточни Зеленски.

Той благодари на американския президент Джо Байдън за безпрецедентната дипломатическа и военна помощ от страна на Вашингтон.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.