Той смята, че позицията на премиера не дава сигурност и чувство за безопасност

"Очаквам спецслужбите да докладват каква е текущата ситуация. След това да се анализират рискът, потенциалните заплахи и как ние ще реагираме на тях. Премиерът и министърът на отбраната да влязат във функциите си. Надявам се Петков да не се крие зад колективни органи и да употреби данните, които му дадат по най-правилния начин. Премиерът не излъчва увереност, а е разколебан". Това заяви в студиото на "Твоят ден" Георг Георгиев от ГЕРБ.

Той смята, че позицията на Кирил Петков не дава сигурност и чувство за безопасност. "Явно отсъствието на достатъчно опит не му позволява да види картината в нейната цялост. Като глава на правителството той трябва да формулира ясна позиция. Между институциите има разнобой. Има и сериозен дефицит във властта, геополитическото им мислене е различно от това на един убеден евроатлантик. Не ги тревожи това, което се случва на няколкостотин километра, а чак след като ГЕРБ реагира, бе свикан Съветът по сигурността. Той ще бъде поредният колективен параван, за да прикрият липсата на действия и мерки", посочи Георгиев. 

Георг Георгиев: Ще се създават министерства по интереси

По думите му реакцията на управляващите по казуса е закъсняла, тъй като разполагането на руските войски в Украйна е започнало преди време. "Очаквам спецслужбите да докладват каква е текущата ситуация. След това да се анализира риска и какви са потенциалните заплахи и как ще реагираме на тях. Той очаква министърът на отбраната да влязат във функциите си. "Надявам се да не се крие зад колективни органи и да употреби данните, които му дадат по най-правилния начин. Според него подкрепата на ГЕРБ ще бъде за решения в полза на националния интерес.

Целия разговор гледайте във видеото.

След новините в 16.00 ч. очаквайте специалното студио на NOVA NEWS за Съвета по сигурността и ситуацията между НАТО и Русия с водещ Любомир Огнянов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.