Той заемаше поста малко повече от половин година

Първият министър на Северна Ирландия Пол Гивън подаде оставка в четвъртък на фона на недоволството на юнионистите от митническите споразумения след Брекзит, които според тях застрашават мястото на провинцията в Обединеното кралство. Този четвъртък "бележи края на това, което беше привилегията на моя живот, да служа като първи министър на Северна Ирландия", заяви Гивън в обръщение в Белфаст.

Той заемаше този пост малко повече от половин година, след като през юни 2021 г. беше обявен за кандидат за първи министър на страната, съобщава Евронюз.

Юнионистите от месеци заплашват да свалят местното правителство заради отхвърлянето на митническите договорености след Брекзит, които те осъждат като граница в Ирландско море, известна още като Северноирландски протокол. Протоколът е част от споразумението за Брекзит, чиято цел е да предотврати създаването на твърда граница на ирландския остров.

След това решение министърът на Обединеното кралство за Северна Ирландия Брандън Люис заяви, че е "изключително разочарован", и призова юнионистката партия да възстанови "незабавно" първия министър на Северна Ирландия. "Приоритетът на правителството на Обединеното кралство е да види функционираща северноирландска изпълнителна власт за по-добро, по-проспериращо и споделено бъдеще за всички жители на Северна Ирландия", добави той.

След срещата си в четвъртък със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс приветства "добрите дискусии". "Нуждаем се от спешен напредък", добави тя.

В сряда вечерта министърът на земеделието на Северна Ирландия Едуин Путс нареди на ведомството си от полунощ да спре здравните проверки на хранителните продукти, пристигащи в северноирландските пристанища - решение, осъдено от републиканците от Шин Фейн и Дъблин като нарушение на международното право. Брюксел изрази съжаление за решението, което създава "повече несигурност и непредсказуемост за бизнеса и гражданите на Северна Ирландия".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС