В Канада „Конвоят на свободата” повече от седмица блокира различни улици

Протести срещу COVID мерките се проведоха в различни страни по света в събота.

Тълпи от демонстранти имаше пред парламента в Отава в подкрепа на протестиращите шофьори на камиони. Водачите на тежкотоварни автомобили продължават да оспорват изискването, наложено от канадските власти, за задължителната ваксинация срещу COVID-19 на шофьорите. Вече повече от седмица те блокират различни улици в знак на протест, предаде „Руптли”. 

Снимка: БТА

С шумно натискане на клаксони протестиращите настояват още правителствата да отменят здравните ограничения, включително задължителните ваксини и маски, затварянето на заведения и ограниченията върху бизнеса и събиранията.

 

 

Хората, които се събраха пред парламента, развяваха канадското знаме. В района имаше засилено полицейско присъствие.

Протест в подкрепа на протестиращите шофьори от „Конвоя на свободата UK” имаше и в Манчестър, Великобритания. 

 

 

Стотици хора, обединени от „Жълтите жилетки” във Франция, се събраха в Париж на протест срещу COVID ограниченията, но и срещу икономическите мерки на президента Еманюел Макрон. Протестите във Франция започнаха, след като парламентът одобри плановете здравният пропуск да бъде заменен с ваксинационен пропуск за всички над 16 години.

 

 

В Италия също се организират демонстрации срещу задължителните зелени пропуски. Те са необходими, за да влезеш в поща, банка, книжарница, търговски център.

Снимка: БГНЕС

Хиляди хора протестираха вчера в няколко германски града срещу ограничителните марки заради COVID-19. На места имаше и контрадемонстрации, предаде ДПА. По данни на полицията във Фрайбург маршируваха около 4 000 човека, но техни противници се изпречиха на пътя им. Полицията преведе шествието през блокадата, след което го разпръсна.

 

 

В Карлсруе протестиращите бяха около 2 000 на брой, а в центъра на Щутгарт се бяха събрали няколкостотин човека. Полицията заяви, че протестиращите в Дюселдорф са били около 4 600, но мнозина граждани на града са се вслушали в призивите на основните партии да се покаже „червен картон” на антиваксърите и привържениците на конспиративни теории.

Митинги имаше в Мюнхен и още три баварски града, а в столицата Берлин демонстрациите бяха няколко, включително контрадемонстрации.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Ина Григорова